donderdag 22 december 2011

Prototype





gekozen onderdelen en dimensies.

De stenen
eisen:
- moeten kunnen bevestigd worden in de grond
- balken moeten er stevig in liggen
- dimensies bepalen (veiligheid)
- wanddikte moet gelijk zijn
- materiaal
- verenigingsstructuur

Zo ben ik gekomen tot volgend ontwerp:


De hoogte is 40 cm hoog, aangezien de valhoogte niet meer dan 60 cm mag bedragen als er geen leuning voorzien is. 
De diameter is 30 cm, groot genoeg om 4 balken in te leggen.
Onder de holtes waar de balken inliggen zouden nog gaten komen voor haringen. Door 4 haringen te hebben ipv 1 moeten deze minder diep in de grond gestoken worden.

De wanddikte mag niet te groot zijn want dit verzwaard de stukken, en deze moeten nog altijd draagbaar zijn voor kinderen. 

De boomstammen:
eisen:
- In de "stenen" passen
- verschillende lengtes mogelijk
- niet te zwaar, kinderen moeten deze zonder problemen kunnen opheffen voorbij hun zwaartepunt (als ze op een steen staan en de balk moeten oppakken en verleggen van plaats)
- Stevig genoeg (kinderen moeten er kunnen over wandelen, met meerdere kunnen opstaan)
- evenwicht moet moeilijker kunnen gemaakt worden.

ontwerp:
De doorsnede van de boomstammen is een halve cilinder. Men kan deze met de bolle kant naar onder leggen of naar boven, waardoor het niveau van evenwicht verandert. (eenvoudiger om op platten kant van de balk te lopen).
De uitsnijding in de steen is dan ook zo ontworpen dat de balk in de 2 richtingen stabiel kan liggen (met de bolle kant naar boven en naar onder).


Met als doorsnede een halve cilinder kan de balk wel nog kantelen, daarom is de doorsnede een halve cilinder geworden die aan de bovenkant recht is. 
Aangepast model: 

Voor de lengte van de balken te bepalen heb ik vooral rekening gehouden met dat deze draagbaar moeten zijn en het gewicht mag niet te groot zijn. Ze moeten deze kunnen opheffen als ze op de stenen staan dus deze mogen niet te lang zijn. 
Zo ben ik gekomen op 3 lengtes namelijk 400mm,800mm en 1200mm. 

Het materiaal mag niet te zwaar zijn (dus een laag soortelijk gewicht, maar ze moeten wel sterk genoeg zijn). 
PP en LDPE hebben een vrij lage densiteit van 0,92 g/cm³. De buigsterke en de E-modulus van PE liggen lager als deze van PP. PP is dus sterker en stijver, maar het grote nadeel is dat de minimale temperatuur die teogelaten is bij PP 5°C is. Onder deze temperatuur wordt het materiaal bros, het is dus niet ideaal voor buiten speelgoed. 
Daarom kies ik voor LDPE, om de kans op doorbuiging te verminderen worden er verstevigingsribben voorzien. 

Om het spel ook echt te laten lijken, zijn de boomstammen bruin, en is er een profiel op het oppervlak aangebracht zoals de nerven van een boom.

Aangezien het stuk hol is moet het stuk in 2 delen opgedeeld worden, om ondersnijding te voorkomen dit gebeurd als volgt: 

Ondergrond
Deze ondergrond mag niet te dik zijn, want er zijn verschillende ondergronden voor de verschillende raadsels. Het is dus een folie van 1 mm dik ( zoals twister plastiek) die beschilderd is als een beek. 
In de vorm moeten ook verschillende gaten geknipt worden (machinaal).

De afmetingen van de ondergrond zijn: 2600 mm breed en 3600 mm lang. 



donderdag 8 december 2011

Schetsen van de verschillende onderdelen

Ideeën mogelijke boomstronken of rotsblokken:

De laaste stronk (10) is om de moeilijkheidsgraad van evenwicht aan te passen. Onderaan zijn geplooide lagen plastiek, wanneer men iets meer naar een bepaalde kant leunt zal hier de "harmonica" worden samengedrukt en aan de andere kant gaat deze wat uitgerokken worden waardoor de stronk wat scheef komt te staan.

Ideeën mogelijke planken/balken in combinatie met voorgaande stronken:

Uitleg over het spel: Steek de Beek over

Voorbereiding:
Leg de bodem neer op een zachte ondergrond (bv het gras) . In deze bodem zijn op bepaalde plaatsen gaten. Plaats de rotsblokken of boomstronken in deze gaten (aan de hand van een haring aan de onderkant). Ook de planken moeten op de juiste plaats worden gelegd.
Doel van het spel:
Het is de bedoeling om over de beek te geraken zonder dat men erin valt. Men vertrek aan de ene kant van de oever en moet met behulp van vaste rotsblokken (of boomstronken) en planken naar de andere kant van de beek geraken. Dit door de planken op te heffen en te verleggen en zich zo verder over de planken te verplaatsen.
Men mag tijdens het parcour enkel en alleen op rotsblokken en planken staan die op een correcte manier met elkaar verbonden zijn.  Men mag planken achterlaten, opnieuw gaan terughalen, meenemen onder de arm, maar men mag planken niet terughalen door even op de grond te stappen en de plank te gaan halen. Wanneer men valt in de rivier moet men opnieuw beginnen.  
Verschillende spelvariaties mogelijk:
Speler speelt alleen
Het is de bedoeling om het eigen record te blijven verbeteren. Dit kan door moeilijkheidsgraad van het raadsel te verhogen. Men kan ook de moeilijkheidsgraad  van het parcour verhogen door beweegbare rotsblokken/boomstronken of moeilijkere planken in het spel te gebruiken (moeilijker op vlak van evenwicht).
Spelers met elkaar
Hier is het de bedoeling dat ze samen gaan werken om over de beek te geraken. Het is moeilijker als alleen spelen omdat men met meerdere op een plank of rotsblok/boomstronk zal moeten staan. Het is hier dan ook van groot belang dat de spelers goed leren samenwerken, en elkaar ondersteunen (letterlijk en figuurlijk), het raadsel samen oplossen en naar elkaar leren luisteren,… .
Spelers tegen elkaar
Hier nemen de spelers het tegen elkaar op, ze moeten individueel het parcour zo snel mogelijk afleggen. Ze kunnen elkaar ook uitdagen voor een hogere moeilijkheidsgraad (moeilijker raadsel, of meer evenwicht of combinatie van de 2).
Doordat het spel verschillende niveaus heeft kunnen kinderen van verschillende leeftijdsniveaus het tegen elkaar opnemen. Kinderen vanaf een bepaalde leeftijd moeten beginnen bij een bepaalde moelijkheidsgraad.
Vb: Een 6 jarige begint op niveau 1, 10 jarige begint op niveau 8,... .
Onderdelen:
-          Verschillende bodems (met het raadsel)
-          Boomstronken of rotsblokken
-          Planken

woensdag 7 december 2011

Mogelijke ondergronden voor het spel

De bodem van het spel is een groot plat oppervlak, hier zijn op bepaalde plaatsen gaten in waar de boomstronken moeten komen. Voor ieder niveau is er een andere bodem voorzien, met een andere combinatie van gaten.
Mogelijkheden voor het materiaal:

Plastiek:
+ eenvoudig afwasbaar
+ vocht bestendig
+ flexibel (men kan het oprollen, eenvoudig opbergen)
+ niet zoveel plaats innemen (folie)
- Scheuren? (als men er per ongeluk met een pin doorsteekt)
- Bij hoog gras niet echt 100% plat liggen

Inspiratie : Twister

Stof:
+ flexibel (men kan het oprollen, eenvoudig opbergen)
+ niet zoveel plaats innemen (vrij dun)
- Vocht en stof inkruipen (schimmelen)
- Bij hoog gras niet 100% platliggen
- Scheuren

Plastieken plaat:
+ Men kan het spel ook op verharde ondergrond spelen (als er geen gras is, men klikt de boomstammen dan in de plaat)
+ Stevige ondergrond om op te spelen
+ Waterbestendig
- Groot om op te bergen
- Toch nog extra stof of plastiek nodig voor de verschillende niveaus
...

...




donderdag 1 december 2011

Keuze van speelgoed

Ik kies ervoor om oversized denkspel "steek de beek over" te maken. Dit spel leunt volgens mij het meeste aan bij interesse van de doelgroep (6 tot 12 jarigen).

Benchmark: kleine versie van het denkspel.
Het grote voordeel van dit spel is dat er verschillende soorten spelmethodieken in geïntegreerd zijn.
-          Het is een denk spel (testen op inzicht)
-          evenwicht en handigheid zijn van belang (actief bezig zijn)
-           Competitie
Men kan dit spel alleen spelen of in groep. Kinderen kunnen dit spelen als een teamopdracht en samenwerken om te slagen in de opdracht. Kinderen kunnen het ook opnemen tegen elkaar en om ter snelst over de beek proberen geraken zonder “in het water te vallen”. Ze kunnen elkaar uitdagen door een moeilijker raadsel op te lossen, aangezien er verschillende niveaus zijn. Hierdoor is het ook mogelijk om als kind het op te nemen tegen een volwassene.  
Het spel is ook eenvoudig produceer baar.
-          Het bestaat uit veel componenten maar aangezien er veel dezelfde stukken zijn, zijn er maar 4 matrijzen nodig. Één matrijs voor de boomstronken, en 3 matrijzen voor verschillende boomstammen (3 verschillende lengtes).
-           Deze vormen zijn ook redelijk eenvoudig cilinders en balken.

In een volgende stap ga ik verschillende mogelijkheden zoeken voor:
- Materiaal van de onderlegger ( deze onderlegger is niveau afhankelijk en bevat enkele gaten waar de boomstronken moeten komen)
- verschillende mogelijke vormen voor de boomstronken
- verschillende vormen voor de boomstammen
- Verbinding boomstronk met boomstam (deze moet goed genoeg zijn dat de boomstam niet van de boomstronk kan vallen, maar moet ook niet te moeilijk los geraken want tijdens spel moeten deze eenvoudig op te heffen en te verleggen zijn)
- Hoe gaan de boomstronken vastgemaakt worden in de ondergrond
- Hoe opbergen