donderdag 3 november 2011

focus

Ik heb mij gefocust op volgende punten:
Focus 1: Eenvoudiger opgegaan van de verpakking
Uit laddering:
Persoon heeft heel veel problemen met het openen van de plastieken verpakking wat frustratie teweeg brengt.
3 keer alle hoeken uitproberen voor hij open krijgt:


Wanneer plastiek dan toch openscheur niet in zijn geheel scheuren, waardoor men het aluminium bakje moet kantelen om het eruit te halen.

Oplossing:
Aangezien de verpakking niet meer in de oven moet, is hij van karton met een coating op. In deze kartonnen verpakking is een scheurlijn voorzien, zodat de verpakking in 1 keer met niet al teveel kracht kan opengemaakt worden.



Inspiratie: Magnum verpakking

Focus 2: Lasagne eenvoudig  uit de verpakking in glazen schotel kunnen
Uit laddering:
Hein eet graag zijn lasagne uit een glazen schotel. Bij de huidige verpakking gebruikt hij een lepel, de rand van het bakje als hefboom en heel wat evenwicht om zijn lasagne netjes in de glazen schotel te krijgen.



Oplossing:
In plaats van de lasagne nog te moeten uitscheppen is het eenvoudiger om deze uit de verpakking te laten glijden. Daarom heb ik in mijn concept  de verpakking schuin laten opengaan, waardoor deze langs één kant open. Hierdoor kan de lasagne, wanneer men het bakje omhoog heft uit de verpakking glijden. En dit zonder al te veel gemors.



Focus 3: De verpakking moet milieu vriendelijker zijn
Uit laddering:
Hein is milieubewust en heeft graag dat zijn kinderen en achterkleinkinderen ook in een niet te vervuilde wereld kunnen leven. De aluminium en plastiek zijn beide van niet hernieuwbare bronnen gemaakt. Ook is de verpakking niet compact om weg te gooien.  Dit kan beter vindt hij.
Oplossing:
Eerder op de blog heb ik al naar composteerbare producten gezocht. Toen wou ik gebruik maken van karton met PLA laag. Eigenschappen van deze bioplastic zijn de  volgende:
  • hygiënisch en voedselveilig
  • olie en waterresistent
  • composteerbaar volgens de norm Europese norm EN 13432 (dit wil zeggen volledig composteerbaar in industriële composteringsinstalatie (of na enkele jaren in eigen moestuin))
  • duurzaam alternatief voor  traditionele plastics (niet enkel composteerbaarheid is belangrijk, ze zijn gemaakt van hernieuwbare energiebronnen ipv olie waardoor er minder CO2 uitstoot is en minder olieverbruik)
  • variabel qua vorm, afmeting
  • basiskleur transparant
  • smelttemperatuur tissen 160° en 230°C
  • zuivere PLA niet geschikt voor oven en microgolf
  • ontbindingstemperatuur 250°C
  • niet bedreigend voor de voedingsindustrie à de plantensuikers niet enkel afkomstig van de mais maar ook van het blad en de stengel welke sowieso afval zijn


Het nadeel hierbij is, dat deze PLA waterdamp en zuurstof doorlaat. Waardoor de verpakking niet gasdicht kan getrokken worden, en de lasagne niet echt lang houdbaar is (tov de huidige verpakking).
Een eerste oplossing zou zijn om rond de verpakking een plastiek te spannen zodat de verpakking luchtdicht is. Deze oplossing is niet ideaal, want mijn innovatie was net om de plastieken verpakking weg te werken.
Een inspiratie hier was Tetra pak. Zij conserveren enkel vloeibare voedingsmiddelen, maar bestaan ook alleen uit een kartonnenverpakking met een laklaag.

Zo kwam ik tot de volgende coating:
Ceramis CPN-001: Silicon oxide-coated  PLA film van de firma Amcor.
Deze bevat een PLA film met daarop een silicium oxide coating. Deze laatste zorgt voor een extra barrière tegen zuurstof en waterdamp. Hierdoor worden de producten beter geconserveerd dan met een zuivere PLA coating. Eigenschappen zijn:
  •           Hoge transparantheid
  •           Goede stijfheid
  •      Goede barrière tegen zuurstof en waterdamp en aroma's
  •          Goede binding van de Silicium oxide aan de basis film (PLA)
  •         Gemaakt van biologische suikers
  •         Volledig biodegradeerbaar
http://www.amcor.com/products_services/Ceramis_Biodegradable_Films.html

Om een hele biologische verpakking te ontwikkelen moet ook de opdruk gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen. Bij de firma bioprint gebruiken ze ipv gewone inkt een bio based toner gemaakt van biologische grondstoffen (oils). http://www.bio-print.eu/






  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten